Składniki:
udka kurczaka 4 sztuki duże + woda do podgotowania 2,5 litra,
mąka pszenna 5 łyżek,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżka,
curry 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
woda 1 litr,
sól 1-2 łyżeczki,
natka pietruszki 1 pęczek,
śmietana 12% 100 gram,
mąka pszenna 2 łyżki,
woda 1/2 szklanki
Opłukane udka kurczaka zalać wodą w garnku i zagotować, zebrać szumówką pianę i gotować z 20 minut, wyjąć na talerz i wystudzić.
Paprykę ostrą, słodką, kucharka, czosnek granulowany, curry, mąkę pszenną wymieszać i obtaczać w panierce wystudzone udka kurczaka z każdej strony.
Rozgrzać olej rzepakowy w garnku i kłaść udka, z każdej strony zrumienić.
Wlać wywar z udek lub wodę, gotować z 20 minut na mniejszym ogniu pod przykryciem, na koniec dodać natkę pietruszki posiekaną i sól.
Mąkę, śmietanę, wodę wymieszać i wlać do udek, gotować mieszając do zagęszczenia sosu, podawać np. z ziemniakami, buraczkami zasmażanymi - bardzo smaczne danie obiadowe drobiowe, udka wcześniej są podgotowane (wywar jest do zupy) i po wystudzeniu panierowane i podsmażone i duszone w sosie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz