Składniki:
flaki wieprzowe parzone świeże 1 kg + woda 1,5 litra do przegotowania,
marchew 4 sztuki średnie,
seler 1 mały kawałek,
pietruszka korzeń 1 sztuka mała,
liść laurowy 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
woda 2,5 litra,
przyprawa do flaków 1 opakowanie,
pieprz mielony 1,5 łyżeczki,
sól do smaku - ile potrzeba,
majeranek 4 łyżki,
mąka pszenna 5 łyżek,
palma 1/2 kostki
Flaki wieprzowe parzone wsypać do garnka zalać wodą i zagotować z 3minuty, wylać wszystko na durszlak.
Marchew, seler, pietruszkę startą wsypać do garnka, wlać wodę, dodać przyprawę do flaków, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, łyżką zebrać pianę.
Wsypać do wywaru flaki z durszlaka, gotować z 40 minut na średnim ogniu, pod koniec dodać majeranek, sól, pieprz mielony.
Na patelnię wsypać mąkę i na średnim ogniu mieszać dodać palmę, mieszać wszystko do stopienia palmy.
Zasmażkę od razu dać do gotującej się zupy mieszając do zagęszczenia - bardzo smaczne, aromatyczne flaki wieprzowe, bardzo je lubimy zwłaszcza w chłodne dni lub na "dzień po imprezie", z bułką lub chlebem smakują doskonale..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz