Składniki:
mielone wieprzowo-wołowe 1 kg,
jajka 2 sztuki "M",
przyprawa Prymat Grill do Kurczaka 1 opakowanie,
kucharek 3 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
czosnek granulowany 2 łyżeczki
cebula 5 sztuk mniejsze,
papryka 2 sztuki większe,
cukinia 1 sztuka większa,
pieczarki 30 dag małe,
olej rzepakowy do posmarowania - ile potrzeba,
tymianek suszony do posypania - ile potrzeba,
patyczki do grilla małe - ile potrzeba
Obrać warzywa i cebulę, cukinię pokroić w około 0,5 talarki, paprykę pokroić na większe kawałki, pieczarki małe w całości a większe na połowę przekroić wzdłuż.
Mięso dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę z jajkiem, przyprawami, zwilżonymi dłońmi formować kulki z nie duże.
Na patyki nakładać na przemian warzywa z kulkami mielonymi.
Blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, układać szaszłyki, posmarować pędzelkiem maczanym w oleju, posypać trochę przyprawą Prymat Grill do Kurczaka.
Piekarnik opcja "duży grill" nagrzany na 200C, blachę wstawić na środkowym poziomie i grillować 25 minut.
Następnie delikatnie je obrócić i na termoobiegu 160C piec około 8 minut.
Bardzo lubimy kotleciki mielone, ale ile w końcu można jeść je prawie zawsze takie same.
Więc zrobiłam kotleciki mini a`la szaszłyki, z papryką, cukinią, pieczarką, cebulą
no i doprawione przyprawą Prymat Grill do Kurczaka wyszły pyszne.
Smakowały nam również na później na zimno, ja lubię z sosem jogurtowo-czosnkowym, mąż lubi ostry sos pomidorowy do takich szaszłyczków - podawać z ulubionymi sosami, dodatkami.....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz