Składniki:
kiełbasa śląska 2 sztuki,
olej rzepakowy 10 łyżek,
cebula 1 sztuka większa,
papryka 3 sztuki większe,
pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
papryka ostra 3/4 łyżeczki,
woda 1/2 szklanki,
sól 1 łyżeczka,
ziemniaki 1/2 kg,
pieprz świeżo mielony - do posypania
Dobrej jakości kiełbasę śląską ponacinać po stronach w skośną kratkę, włożyć na gorący olej i smażyć na mocno rumiano z każdej strony, przełożyć na talerz.
Do tłuszczu po kiełbasie wsypać pokrojoną cebulę i podsmażać na złocisto co jakiś czas zamieszać.
Wsypać do cebuli pokrojoną w kostkę paprykę bez gniazdek nasiennych, pokrojone w talarki ząbki czosnku, paprykę ostrą, sól, wlać wodę i mieszać co jakiś czas, smażyć na średnim ogniu z 15 minut.
Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem na pure, porcjować gałką do lodów maczaną w zimnej wodzie, dodać paprykę i kiełbasę - na szybki, tani, prosty obiad jest właśnie smażona kiełbasa mocno zrumieniona, z dodatkiem smażonej papryki smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz