Składniki:
włoszczyzna młoda 1 pęczek,
ząbki czosnku 5 sztuk,
cebula 1 sztuka większa,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 1 łyżeczka,
papryka 7 sztuk średnie,
papryka słodka 1 łyżka,
papryka wędzona 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
ziemniaki 6 sztuk średnie + 2,5 litra wody + 2 łyżki soli,
przyprawa w płynie - do smaku,
natka pietruszki 1 pęczek
Marchew, seler, pietruszkę , cebulę, czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Wsypać do garnka z olejem rzepakowym, dodać cukier i podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas, wsypać opłukane i pokrojone drobno liście selera, wymieszać.
Wsypać do warzyw opłukane, bez gniazdek nasiennych i pokrojone w kostkę papryki, wymieszać, podsmażać z 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ugotować w osolonej wodzie, gdy się zagotują usunąć pianę z ziemniaków i gotować do miękkości ziemniaków.
Do papryki wsypać paprykę słodką, wędzoną, ostrą, wymieszać i na małym ogniu podsmażać.
Do papryki wlać z wodą ugotowane ziemniaki, dodać przyprawę w płynie i gotować z 5 minut na małym ogniu.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i po 1 minucie garnek zdjąć z ognia.
Zupa najlepiej smakuje wystudzona na letnią, nie gorącą - bardzo smaczna, prosta, szybka, pożywna zupa z papryki bez mięsa, zupa jest lekka ale i też jednocześnie sycąca..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz