Składniki:
łopatka bez kości 60 dag,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 6 sztuk,
olej rzepakowy 12 łyżek,
włoszczyzna młoda 1 pęczek,
ziemniaki 5 sztuk,
papryka kolorowa 4 sztuki,
pomidory dojrzałe, miękkie 1 kg,
woda 3 szklanki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
sól - do smaku
W garnku na oleju mocno zrumienić łopatkę pokrojoną w kostkę, cebulę, ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową.
Do mięsa wsypać umyte, warzywa: pokrojoną w kostkę włoszczyznę, podsmażać z 5 minut co jakiś czas zamieszać.
Do warzyw wsypać umyte, bez gniazdek papryki, pokrojone w kostkę, ziemniaki i podsmażać z 5 minut co jakiś czas zamieszać.
Mocno dojrzałe, miękkie pomidory umyte wsypać do dzbanka blendera i razem ze skórką dobrze je zmiksować, wlać do warzyw i wlać 3 szklanki wody.
Gotować na średnim ogniu z 10 minut, dodać ostrą paprykę, sól, pieprz ziołowy, podawać z czym się lubi - doskonała zupa gulaszowo-warzywna, jest doskonała na każdy posiłek i obiad i kolacja, zupa jest aromatyczna.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz