Składniki:
kapusta młoda 4 główki średnie,
smalec 2 łyżki,
boczek wędzony 20 dag,
cebula 1 sztuka większa,
marchew 4 sztuki średnie,
kostka rosołowa 2 sztuki,
papryka ostra 1,5 łyżeczki,
sól czosnkowa 2-3 łyżeczki,
woda 1/2 szklanki,
koperek 2 pęczki,
mąka pszenna 3 łyżki
Mode kapusty przekroić na połowę, usunąć twarde liście, opłukać i w dużej misce pokroić nie za drobno, usunąć głąb.
W garnku na smalcu zrumienić boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojoną cebulę, starte marchewki, podsmażać z 5 minut, mieszać.
Do garnka wsypać porcję pokrojonej kapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać.
Do kapusty dodać kostki rosołowe, wsypać paprykę ostrą, pieprz mielony, sól czosnkową, gotować do miękkości kapusty.
Wsypać koperek posiekany, mąkę pszenną i szybko wymieszać w garnku, po chwili zdjąć z ognia i można kapustę jeść - najlepsza młoda kapusta z dodatkiem marchewki, boczku wędzonego i koperku, jest doskonała i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Akurat przepis na czasie. Dziękuję i dodaję do ulubionych,jak i kiedyś sprawdzony
od Ciebie- młoda na białej kiełbasie.
Dziękuję 😘i smacznie pozdrawiam 🌹
Prześlij komentarz