Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
palma 200 gram miękka,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
śliwki 1 kg duże,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
Do naczynia wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę i mikserem utrzeć do białości - masa ma być grudkowata, do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 25x20 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, duże śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki, układać gęsto na cieście.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie wystudzić.
Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą polać na śliwki, schować do lodówki - to ciasto jest bardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne do upieczenia, jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz