Składniki:
podudzia kurczaka 10 sztuk,
woda 3 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 3 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 2 sztuki większe,
cukier 1 łyżeczka,
papryka żółta 5 sztuk,
papryka czerwona 1 sztuka duża,
cukinia 1 sztuka duża,
marchew 4 sztuki średnie,
papryka ostra 2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżka,
sól czosnkowa 2 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek,
mąka pszenna 5 łyżek,
woda 1,5 szklanki
Podudzia kurczaka ugotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, ostudzone podudzia obrać z kości, usunąć skórkę i pokroić.
W garnku na oleju podsmażyć cebulę z cukrem, dodać pokrojone mięsko, wsypać paprykę słodką, ostrą, pieprz ziołowy, sól czosnkową, podsmażać z 4 minut.
Dodać starte marchewki, pokrojone papryki, cukinię i podsmażać z minut, mieszać.
Wywar z podudzia zagotować, wsypać mięso z warzywami, gotować z 5 minut, mąkę pszenną wymieszać z wodą i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia zupy, wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać np. z makaronem - pyszna zupa gulaszowa z kurczaka z dużą ilością papryki, cukinii, marchewki, zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz