Składniki:
żeberka przednie wieprzowe 1 kg,
woda 1 litr,
kiszona kapusta 50 dag,
woda 4 szklanki,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
woda 3 litry,
ziemniaki 8 sztuk,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
papryka słodka 2 łyżeczki,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
majeranek 3 łyżki
Żeberka włożyć do szybkowara, wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać do miski, do szybkowara włożyć kiszoną kapustę, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 20 minut.
Do dużego garnka wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojone drobno ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku dodać kucharka, paprykę ostrą, słodką, pieprz mielony, ziołowy. majeranek - rozgrzewający, sycący kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jedna z ulubionych zup zwłaszcza w chłodne dni.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz