cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka truskawki 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 20 dag, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka kulki 100 gram, mleko 150 gram, cukier puder 4 łyżki
wiórki kokosowe - ile potrzeba
Do pojemnika wsypać cukier, wlać olej rzepakowy, wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mikserem utrzeć na gładką masę z 3 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto.
Forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wyrównać wierzch.
Umyte truskawki (mrożone prawie odmrożone) maczać w mące ziemniaczanej i układać gęsto na wierzchu ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, zostawić w formie do wystudzenia.

Od razu wsypać kulki czekoladowe, wymieszać i polewę wlać na ciasto w formie, posypać od razu kokosem i zostawić w lodówce do zastygnięcia polewy - ciasto jest smaczne, aromatyczne, wilgotne, mocno czekoladowe i truskawkowe, smakuje idealnie o każdej porze roku..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz