Składniki:
ozorki wieprzowe 1 kg,
woda 1,5 litra,
kucharek 2 łyżeczki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki
masło 3 łyżki,
cebula 1 sztuka mniejsza,
cukier 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 2 łyżki,
wywar z ozorków 3/4 litra,
chrzan 2-3 łyżki
buraki obrane 1 kg,
smalec 1 łyżka,
cebula 1 sztuka,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet winny 2 łyżeczki
ziemniaki ugotowane 1 kg,
koperek 1 pęczek
Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.
W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.
Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem.
Ugotowane ziemniaki utłuc na pure, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami
- ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym są przepysznym daniem, pamiętam takie ozorki na obiad u babci.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz