Składniki:
jajka 5 sztuk,
cukier 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
porzeczki 50 dag,
śmietana 30% 330 gram,
śmietan fix 1 opakowanie,
marmolada porzeczkowa 250 gram + 3/4 szklanki wody przegotowanej
Obrane porzeczki opłukać i podzielić na dwie części:mniejsza do ciasta, większa na wierzch ciasta = Jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na największych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, budyniem i mikserem połączyć składniki, wsypać mniejszą część porzeczek i wymieszać z ciastem.
Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić wierzch ciasta i rozsypać większą część porzeczek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem mikserem na najwyższych obrotach.
Całą ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto wystudzone, wygładzić nożem i widelcem zrobić kratkę, schować do lodówki.
Marmoladę porzeczkową (mój przepis na porzeczkową marmoladę z szybkowara
"zobacz TUTAJ") lub inny dżem smakowy (moje przetwory) przetrzeć przez sitko, wymieszać z wodą i jest mus do polania ciasta - pyszne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z porzeczkami, z dodatkiem bitej śmietany to wyśmienity deser do kawki,herbatki.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz