2018-07-06

porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną ...

Składniki:


jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, porzeczki czerwone 1/2 kg, śmietana 30% zimna 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 3 łyżki, kakao do posypania

miękką palmę, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć z 4 minuty na największych obrotach, masa będzie o grudkowatej konsystencji, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki na gęste ciasto

do formy silikonowej 25x25 cm wyłożyć łyżką ciasto, wierzch wygładzić

porzeczki obieram przy pomocy widelca, ogonek wkładam między zęby widelca i i ciągnę do góry, porzeczki spadają do miski, porzeczki rozsypać na cieście i delikatnie przycisnąć w ciasto, piekarnik nagrzany na 18oC, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto dobrze wystudzić

zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać puder cukier, śmietanfix i mikserem ubić na sztywno śmietanę

ubitą śmietanę rozsmarować na wierzchu wystudzonego ciasta, ozdobić porzeczkami i posypać kakao, schować do lodówki - porzeczki idealnie smakują w tym cieście ucieranym w połączeniu z bitą śmietaną, kwaskowatość porzeczek łagodzi bita śmietana..........SMACZNEGO!!!