wątróbka z kurczaka 70 dag,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 2 sztuki,
smalec ze skwarkami domowy 2 łyżki,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 5 sztuk,
papryka żółta 2 sztuki,
przyprawa do drobiu 2 łyżki,
woda 1/2 szklanki
wątróbkę oczyścić z żyłek, błonek, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wody wlać do zakrycia wątróbki, po zagotowaniu gotować z 20 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak
na smalcu domowym ze skwarkami lub oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojone cebule, dodać pokrojone ząbki czosnku i pokrojone w kostkę papryki, wsypać przyprawę do drobiu, wszystko podsmażać z 10 minut, przełożyć na talerz
na patelni na tłuszczu po cebuli podsmażyć ugotowane wątróbki
dodać do wątróbek cebulę z papryką, wlać wodę i pod przykryciem dusić do 10 minut na średnim ogniu - gotowana wątróbka również pasuje do pasztetu,farszu, wątróbka gotowana jest bardzo delikatna, krucha, jest bardziej lekkostrawna od smażonej na surowo, nam smakuje również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz