2018-03-18

makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą...

Składniki:


margaryna 15 dag, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka, dżem śliwkowy 6 łyżek, mak niebieski mielony 200 gram, czekolada pomarańczowa 100 gram, sok z 1 pomarańczy

jajka, miękką margarynę, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do spienienia masy z 4 minuty na dużych obrotach

wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, suchy mielony niebieski mak, dodać dżem śliwkowy i połączyć mikserem składniki

forma silikonowa z kominkiem 24 cm, masę przełożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie i zimną wyjąć na talerz

czekoladę o smaku pomarańczy razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy sokiem w garnuszku na małym ogniu roztopić mieszając i od razu polać wierzch babki, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - makowa babka jest bardzo łatwa, szybka i przede wszystkim pyszna, polewa z czekolady pomarańczowej z sokiem pomarańczowym smakuje wybornie na tej babce..........SMACZNEGO!!!