2017-07-08

krucho-drożdżowe pizzerinki z truskawkami...

Składniki:


mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat rumowy 3 krople, kefir 3/4 szklanki/gęsty

KRUSZUNKA: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos malinowy - ile potrzeba

użyłam trzy zamrożone i odmrożone kule z przepisu "zobacz TUTAJ", odmrażałam w lodówce przez noc

na podsypanej mąką desce każdą kulę ręcznie rozpłaszczyć na pizzerinkę z 0,5 cm grubości, układać na blaszce z papierem do pieczenia

umyte truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto

z podanych składników zagnieść kruszonkę, oleju rzepakowego dolewać tyle, aby powstała kruszonka, kruszonkę posypać na truskawki

piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte polać sosem malinowym - te słodkie pizzerinki są pyszniutkie, owoce można użyć jakie się lubi..........SMACZNEGO!!!

Siedemnasta Truskawka