2017-06-19

naleśniki budyniowe...

Składniki:


mąka tortowa 4 szklanki, cukier 2 łyżki, sól 1/2 łyżeczki, budyń 1 opakowanie/duża porcja, jajka 2 sztuki "M", woda gazowana 1-2 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, serek homogenizowany 400 ml/waniliowy, dżem 300 ml/czekośliwka, syrop malinowy - ile potrzeba

do dzbanka blendera wsyapac mąkę, cukier, sól, budyń duża porcja

wlać mleko, olej rzepakowy, wbić jajka, wlać wody gazowanej tyle, aby ciasto było lejące

z blendera ciasto naleśnikowe przelać do pojemnika i odstawić na 45 minut

patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana cienko olejem, później już nie trzeba dodawać oleju, na bardzo rozgrzaną patelnię nalać chochelką porcję ciasta i smażyć złociste, cienkie naleśniki, usmażone odkładać na talerz

połowę naleśników posmarować serkiem homogenizowanym waniliowym, drugą połowę posmarować dżemem-użyłam swoje przetwory czekośliwkę, naleśniki składać na koperty

przed podaniem naleśniki polać sosem malinowym - naleśniki są pyszne i smakują do kawy zbożowej z mlekiem lub z czym się lubi............SMACZNEGO!!!