Składniki:
masło lub margaryna 15 dag,
mąka tortowa 3 szklanki,
cukier 1/2 szklanki,
żółtka 3 sztuki "L",
dżem 500 ml/jabłkowo-śliwkowy,
kisiel cytrynowy 1 opakowanie,
serek mascarpone 250 gram,
banan 2 sztuki,
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut
użyłam swój domowy dżem jabłkowo-śliwkowy (jest u mnie w przepisach), dżem w misce wymieszać z kisielem cytrynowym
silikonowa niska forma 26 cm, trochę ciasta zostawić na wierzch, resztą ciasta wylepić dno formy, nakłuć widelcem, nakryć folią i wysypać kaszę owsianą lub fasolę czy groch, ciasto podpiec w 180 C z 17 minut, na lekko wystudzone ciasto wylać dżem z kisielem
z pozostawionego ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić
dojrzałe mocno banany pokrojone w plasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem
na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym kremem smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz