2017-05-22

szybkowar-rosół z kury wiejskiej z młodą włoszczyzną,czosnkiem,kurkumą...

Składniki:


kura lub kurczak 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek, pieprz czarny mielony - ile potrzeba

kupiona duża, świeża kura wiejska ok. 6 kg, podzieliłam ją na cztery porcje, trzy porcje zamroziłam = do szybkowara (9 litrów) włożyć porcję kury wiejskiej wczesniej opłukaną pod zimną wodą

dodać młodą włoszczyznę, kucharka, kostkę rosołową, kurkumę, liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, wlać wodę i zamknąć szybkowar

od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć kurę, rosół do smaku doprawić pieprzem mielonym i przyprawą w płynie

podawać z makaronem nitki i natką pietruszki, mięso kury wykorzystałam do sosu śmietanowego na drugi dzień - rosół jest rozgrzewający, aromatyczny........SMACZNEGO!!!