Składniki:
schab bez kości 1,5 kg,
suszone śliwki kalifornijskie 20 dag,
tymianek 1 łyżka,
kucharek 1 łyżka,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka,
masło 2 łyżki
świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa i kręcąc nim jak spiralą do połowy mięsa, następnie tak samo z drugiej strony zrobić
nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzeć schab
włożyć do rękawa mięso, na wierzchu położyć porcje masła, zawiązać rękaw z obu stron i schować do lodówki na całą noc
rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra/dół na 200 C około 60 minut, teraz rękaw trochę rozciąć i zostawić na 15 minut na termoobiegu na 160 C, zostawić w piekarniku do przestygnięcia
wystudzony w rękawie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc - schab ma pyszna galaretkę, jest soczysty, nie suchy, aromatyczny.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz