Składniki:
ziemniaki 1 kg,
cebula 1 sztuka,
czosnek 2 zabki,
jajka 2 sztuki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
smalec - ile potrzeba,
sos - w opisie/gulaszowy,
śmietana gęsta - ile potrzeba
placki ziemniaczane smażone na smalcu są bardziej chrupiące od smażonych na oleju = w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki obranych ziemniaków i cebuli, czosnku, przelać do miski, dodać jajka, mąkę, pieprz zmielony, kucharka
wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut
na gorący smalec kłaść porcje ziemniaków i smażyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę wody, 1 łyżeczkę kucharka, kostkę rosołową, gotować z 20 minut, placki podawać z sosem i śmietaną - placki są chrupiące i z sosem smakują pysznie............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz