2016-09-04

szybkowar-śliwkowy dżemik z cynamonem...

Składniki:


śliwki 3 kg, cynamon 1 łyżka, cukier 1/2 kg, żelfix 3:1 opakowanie, woda 2 szklanki


jeśli lubisz dżemik bardziej gęsty to odlej sok przed miksowaniem i wsypaniem cukru, sok będzie do picia po rozcieńczeniu z wodą - umyte dojrzałe mocno śliwki wypestkować, wkładać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć szybkowar

po zasyczeniu pary gotować na śerdnim ogniu z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

wsypać cukier, żelfix, cynamon i pałką blendera zmiksować, doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas

do umytych słoików nakładać dżemik, postawić na zakrętkach słoiki do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu

dżemik jest aromatyczny, nie za słodki, nie za gęsty, lubimy zjeść do naleśników, tostów, drożdżówki z masłem, kaszki mannej...............SMACZNEGO!!!