2016-09-26

prosta drożdżówka śniadaniowa lub podwieczorkowa...

Składniki:


drożdże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 3/4 kostki, mąka tortowa 3/4 kg, sól - szczypta, rodzynki 1/2 szklanki, kruszonka - w opisie


drożdżowy zaczyn - w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn

w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski i dodać jajka, cukier i podrosnięty zaczyn

wyrabiać spiralami miksera z 5-7 minut, następnie wlać ciepły ale nie gorący tłuszcz, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta

dodać sparzone rodzynki i wmieszać w ciasto mikserem spiralami

keksówki 30 cm, posmarowana margaryna i obsypana mąką, do blaszki przełożyć ciasto

KRUSZONKA: 1/4 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, mąki tyle by kruszonka miała sypką konsystencję /ok. 1-1,5 szklanki/ posypać kruszonką wierzch ciasta, zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu

blaszkę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika elektrycznego nastawionego na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40-50 minut, do suchego patyczka

ta drożdżówka nam smakuje np. z nutellą śliwkowo-owocową /jest w moich przepisach http://babiedolygdynia.blogspot.com/2016/09/szybkowar-nutella-sliwkowo-owocowa.html/, z różnymi dżemami, mąż lubi do tego masło, kawę zbożową z mlekiem..............SMACZNEGO!!!