2016-07-09

pyszne kotlety z kalafiora,fasolki żółtej z dipem czosnkowo-jogurtowo-ogórkowym...

Składniki:


kalafior 1 większy, fasolka szparagowa 1/2 kg/żółta, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ogórek gruntowy 3 średnie, jogurt naturalny 200 ml, Party Dip Czosnkowy Prymat 1 opakowanie, koperek 1 łyżka


fasolkę żółtą obrać, ugotować w nie solonej wodzie, wylać na durszlak, kalafior różyczki ugotować w nie solonej wodzie, wylać na durszlak, pałką blendera zmiksować nie za drobno fasolkę i kalafior

dodać jajko, kucharka, pieprz mielony, pokrojoną natkę pietruszki, wsypać tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną

wszystko dobrze wyrobić ręką, odstawić na 15 minut aby smaki się przegryzły i bułka tarta ściągnęła masę

na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety o grubości 1,5-2 cm, odkładać na ręcznik papierowy

obrane gruntowe ogórki obrać ze skórki, utrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać party dip czosnkowy, wlać jogurt, dodać posiekany koperek i wszystko wymieszać, kotlety podawać z dipem - kotlety są obłędnie smaczne na ciepło i zimno a z dipem smakują wybornie.......... SMACZNEGO!!!