Składniki:
kapusta biała 3 główki/młode,
kasza jęczmienna 2,5 szklanki/łamana,
mięso mielone drobiowe 1/2 kg,
jajka 2 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
koperek 1 pęczek,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 3 sztuki,
sok pomidorowy 1 litr,
woda 3 szklanki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
masło 3 łyżki
z niedużej młodej kapusty wyciąć głąby, główki wkładać do wrzątku i ściągać sparzone lekko liście, z wystudzonych liści ścinać zgrubienie aby lepiej się zawijały liście, wody po kapuście nie wylewać
wodę po kapuście zagotować i ugotować w niej do miękkości kaszę jęczmienną, użyłam grubsza łamana, ugotowaną kaszę wylać na durszlak i wsypać do miski, wystudzić, kaszę wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkami, koperkiem
nakładać farsz na kapustę i zawijać, układać w naczyniu żaroodpornym (mi wyszły 3 naczynia), na gołąbki wlać sok pomidorowy, wodę, dodać masło
piec w 200 C pod przykryciem z 45 minut, grzanie góra/dół, następnie pokrywki zdjąć i na termoobiegu piec w 150 C 10 minut - gołąbki są po prostu pyszne z nadzieniem z kaszy jęczmiennej...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz