Składniki:
udka z kaczki 4 sztuki,
olej rzepakowy 4 łyżki,
czosnek niedźwiedzi 4 łyżki,
wędzona papryka w proszku Royal Brand 2 łyżeczki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 2 łyżeczki,
kapusta czerwona 1 mniejsza,
smalec 1 łyżeczka,
jabłka 2 sztuki,
cebula 2 sztuki,
goździki całe 3 sztuki,
cukier 1 łyżka,
cynamon 1/2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
mąka pszenna 1 łyżka,
ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
koperek 1/2 pęczka
świeże kacze udka umyć, osuszyć, wytrybować z kości na jeden płat mięsa razem ze skórą, nie przeciąć mięsa w trakcie trybowania, lekko skośnie ponacinać skórę
każdy płat mięsa natrzeć olejem z dwóch stron, posypać 1 łyżką czosnku niedźwiedziego, po pół łyżeczki papryki wędzonej, pieprzu, kucharka
zawinąć mięso na roladki, obwiązać grubszym sznurkiem i schować do lodówki na 2 godziny
na bardzo rozgrzanej patelni grillowej suchej smażyć roladki na rumiano, przykryć patelnię pokrywką i piec do miękkości mięsa, pod koniec pokrywkę zdjąć i smażyć do odparowania płynu
na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z jabłkami, posypać cukrem, dodać goździki, dodać poszatkowaną czerwoną kapustę sparzoną wrzątkiem, dodać cynamon, kucharka, pieprz, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęstnienia kapusty
ugotowane ziemniaki utłuc razem z posiekanym koperkiem, podać z kapustą i roladkami - obiad jest smaczny i syty..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz