2016-05-31

szybkie, łatwe, ucierane ciasto z truskawkami...

Składniki:


jajka 6 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 250 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, truskawki 3/4 kg


miękką margarynę, cukier, jajka, cukier wanilinowy utrzeć w robocie z 5 minut na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale taka ma być, wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć składniki na gęste ciasto

można użyć 1 dużej blaszki = użyłam 2 tortownice 20 cm i 18 cm, wysmarowane tłuszczem i posypane tartą bułką - w blaszkach rozsmarować odpowiednią do wielkości blaszek porcje ciasta, wygładzić, powkładać połówki truskawek skórką do dołu

piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 6 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z blaszek jak będzie zimne

ciasto jest łatwe, szybkie i smaczne, owoce można dać jakie się lubi..............SMACZNEGO!!!