Składniki:
łopatka bez kości 1 kg,
mąka pszenna 4 łyżki,
smalec 2 łyżki,
przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżki,
czubrica zielona Royal Brand 2 łyżki,
kucharek 2 łyżeczki,
cebula 4 sztuki,
fasolka szparagowa 1/2 opakowania/mrożona,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
woda 4 szklanki,
śmietana gęsta 1/2 szklanki,
mąka pszenna 2 łyżki,
woda 1 szklanka,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
łopatkę pokroić na większe kostki, obsypać mąką, przyprawą Harrisa, kucharkiem, czubricą, pieprzem, na gorącym smalcu zrumienić łopatkę, dodać cebulę pokrojoną i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut
dodać fasolkę zieloną mrożoną, włoszczyznę rozdrobnioną zamrożoną/lub świeżą/, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa z 40 minut
śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić przyprawą w płynie, podać z kaszą, ziemniakami lub z czym się lubi - gulasz jest aromatyczny, syty..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz