Składniki:
szynka wieprzowa 1 kg,
mąka pszenna 4 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
cebula 2 sztuki,
warzywa mrożone 1 opakowanie/węgierski zestaw,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
woda 4 szklanki,
śmietana gęsta 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
woda 1 szklanka,
koperek 1 pęczek,
kasza gryczana 2 woreczki,
surówka - jaką lubisz,
maślanka - zimna
szynkę pokroić na średniej wielkości kostki, obsypać mąką, na gorącym oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę
wlać wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut do miękkiego mięsa
wsypać warzywa mrożone zestaw węgierski, dodać kucharka, pieprz mielony, przyprawę w płynie i dusić pod przykryciem z 15 minut
śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, wsypać posiekany koperek
podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z duszoną czerwoną kapustą i z zimną maślanką - gulasz jest smaczny i syty..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz