Składniki:
prawdziwki 1 kg,
masło klarowane 2 łyżki,
boczek parzony 20 dag,
cebula 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
sól morska 3/4 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku,
woda 2 szklanki,
śmietana gęsta 1 szklanka
opłukane prawdziwki pokroić na kawałki, w 2 szklankach wody gotować z 10 minut, na maśle klarowanym podsmażyć boczek i cebule pokrojone w kostkę
dodać prawdziwki z wywarem do boczku z cebulą, gotować na mniejszym ogniu z 20 minut
dodać sól, pieprz mielony, przyprawę w płynie, gęstą śmietanę i na średnim ogniu doprowadzić mieszając do zagęstnienia sosu przez odparowanie wody
sos jest pysznie aromatyczny jako samodzielne danie do makaronu, kaszy, ziemniaków, do placków ziemniaczanych czy potraw różnych mięsnych............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz