Składniki:
piersi z kaczki 2 duże,
pieprz kolorowy ziarnisty 2 łyżki,
ząbki czosnku 1 sztuka,
majeranek 1 łyżka,
sól ziołowa 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 4 łyżki,
cebula 4 sztuki,
śliwki 6 sztuk,
jabłka 3 sztuki,
masło do smażenia 1 łyżka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
woda 3 szklanki
pieprz kolorowy z olejem, solą, majerankiem, papryką, czosnkiem utrzeć w moździerzu i mocno natrzeć piersi kaczki, włożyć do miski z cebulą, jabłkami, śliwkami, schować do lodówki na 3 godziny
na maśle zrumienić w garnku szybkowara piersi na złoty kolor
następnie wsypać cebule i owocem wlać wodę, przyprawę w płynie i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu ciśnienia na mniejszym ogniu gotować z 45 minut, spuścić ciśnienie, wyjąć piersi i blenderem zmiksować wywar z cebulą, owocami na gęsty sos
podać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach pokrojonymi w talarki, ugotowaną w osolonej wodzie fasolką, buraczkami zasmażanymi - kacze piersi są z sosem obłędnie smaczne a sam sos naturalny bez mąki...pycha...polecam...................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz