2016-05-18

domowy paprykarz z makrelą wędzoną...

Składniki:


makrela wędzona 1 większa, ryż 1,5 woreczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, marchew 1 sztuka, seler 1 mały, papryka czerwona 1 średnia, papryka słodka mielona 1 łyżka, przecier pomidorowy 100 ml, woda 1/2 szklanki, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka


ugotowany ryż wysypać z woreczka na durszlak, przelać zimną wodą i odsączyć, na gorącym oleju zeszklić pokrojoną cebulę w kostkę posypaną cukrem, wsypać ziele i liść laurowy, marchew, seler starte na tarce grubsze oczka, wsypać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną, dusić z 5 minut, usunąć ziele i liść laurowy, wlać wodę i dodać przecier pomidorowy, dusić z 15 minut, na koniec wsypać ryż, i podsmażać z 3 minuty mieszając

do ryżu dodać obraną dokładnie z ości świeżą wędzoną makrelę, wymieszać i mieszając połączyć składniki na średmin ogniu, zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc aby smaki się "przegryzły"

paprykarz jest pyszny, aromatyczny i od kupnego o niebo lepszy smakowo i jakościowo.............SMACZNEGO!!!