Składniki:
makrela wędzona 1 większa,
ryż 1,5 woreczka,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cebula 2 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
marchew 1 sztuka,
seler 1 mały,
papryka czerwona 1 średnia,
papryka słodka mielona 1 łyżka,
przecier pomidorowy 100 ml,
woda 1/2 szklanki,
ziele angielskie 2 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
ugotowany ryż wysypać z woreczka na durszlak, przelać zimną wodą i odsączyć, na gorącym oleju zeszklić pokrojoną cebulę w kostkę posypaną cukrem, wsypać ziele i liść laurowy, marchew, seler starte na tarce grubsze oczka, wsypać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną, dusić z 5 minut, usunąć ziele i liść laurowy, wlać wodę i dodać przecier pomidorowy, dusić z 15 minut, na koniec wsypać ryż, i podsmażać z 3 minuty mieszając
do ryżu dodać obraną dokładnie z ości świeżą wędzoną makrelę, wymieszać i mieszając połączyć składniki na średnim ogniu, zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc aby smaki się "przegryzły"
paprykarz jest pyszny, aromatyczny i od kupnego o niebo lepszy smakowo i jakościowo.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz