2016-04-17

szybkowar-karkówka na ostro z nutą kminku,curry do pieczywa...

Składniki:


karkówka 1,2 kg/bez kości, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kminek cały 1 łyżeczka, papryka słodka mielona Royal Brand 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa Pesto Peperroncino Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, liście curry Royal Brand 1 łyżka, woda 2 szklanki


z podanych składników bez wody przygotować marynatę a liście suszone curry palcami rozkruszyć na drobno, natrzeć dokładnie całą karkówkę, zwinąć w roladę i obwiązać nicią, schować do lodówki na kilka godzin

do szybkowara włożyć karkówkę z całą marynatą, wlać wodę i zamknąć szybkowar

po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, karkówkę schować do lodówki do wystudzenia

usunąć nici, kroić cienkie plastry do pieczywa - karkówka jest smaczna, krucha, delikatna, dość pikantna i aromatyczna nutą kminku...............SMACZNEGO!!!