2016-04-29

pasztet drobiowo-cukiniowy...

Składniki:


mięso mielone indycze 1 kg, cukinia 1 duża, jajka 2 sztuki, bułka czerstwa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, czosnek granulowany 1 łyżeczka, bułka tarta 1 szklanka


cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, posolić i po 30 minutach dobrze odcisnąć nadmiar wody, bułki namoczyć w wodzie i dobrze namoczone odcisnąć z wody

tartej bułki wsypać niepełną szklankę, resztę zostawić do posypania wierzchu pasztetu, wszystkie składniki dokładnie wyrobić na kleistą masę

keksówka 25 cm wysmarowana olejem, do keksówki włożyć masę i dobrze ubić w formie

wierzch pasztetu ponacinać nożem na skos, posypać tartą bułką, piec w 180 C około 60 minut, pasztet wyjąć z formy całkiem zimny

pasztet jest smaczny, delikatny................SMACZNEGO!!!