2016-02-13

łaciata chałka drożdżowa...

Składniki:


mąka tortowa 840 gram, drożdże świeże 40 gram, mleko ciepłe 500 ml, masło 120 gram, cukier 10 łyżek, kakao 3 łyżki


do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 400 ml mleka, wsypać 4 5 łyżek cukru i wymieszać, zostawić pod przykryciem na 20 minut

do zaczynu wsypać przesianą mąkę, wlać stopione letnie masło i hakiem robota wyrobić ciasto z 5 minut aby odchodziło od misy

ciasto podzielić na 2 części (2/5 i 3/5), kakao wymieszać z resztą cukru i reszta mleka i dodać do większej części ciasta i wyrobić do połączenia składników

jasne i ciemne ciasto podzielić na 5 części

jasne ciasto rozwałkować na blat odpowiedni do długości keksówki, ciemne ciasto uformować na wałek, położyć na jasnym i zawinąć w rulon

keksówka 30 cm wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce układać rulony ciasta, wierzch posmarować mlekiem

piec w 180 C, grzanie góra-dół, około 50 minut, do suchego patyczka, po upieczeniu lekko wystudzoną chałkę wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia - chałka jest pyszna zwłaszcza z dżemem np. u mnie z pigwy i mlekiem................SMACZNEGO!!!