2015-08-29

bakłażany z grilla piekarnikowego...

Składniki:


MARYNATA: olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, pomidory 4 dojrzałe, natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki

POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej rzepakowy 3 łyżki, kucharek 1/2 łyżeczki


wszystkie składniki z marynaty zmiksować w rozdrabniaczu, usunąć nóż i wsypać tartą bułkę, dobrze wymieszać

bakłażany przeciąć wzdłuż, usunąć łyżeczką miąższ, posolić i zostawić na 30 minut, następnie opłukać pod zimną wodą

pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, na oleju zrumienić, dodać kucharka do smaku i wymieszać z marynatą

bakłażany nadziać marynatą, położyć na ruszcie kratce umieszczonej w blaszce

piekarnik nagrzać na 220 C, grill duża powierzchnia, grillować z 30 minut, na każdy bakłażan dać grubszy plaster żółtego, użyłam taki z ziołami, grillować jeszcze z 20 minut

bakłażany tak nadziane są pyszne i aromatyczne.............SMACZNEGO!!!