2015-06-29

domowy "francuski" chleb...

Składniki:


drożdże 30 gram, mleko ciepłe 175 ml, woda ciepła 175 ml, masło miękkie 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 40 dag, mąka żytnia typ 720 10 dag


drożdże pokruszone i wszystkie składniki włożyć do misy robota, hakiem wyrabiać z 12 minut dość luźne ciasto, misę przykryć ręcznikiem i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia

keksówka 24 cm wysmarowana olejem, wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki, wierzch posmarować cieplą wodą i wzdłuż naciąć nożem, zostawić na 30 minut do podrośnięcia

piekarnik nagrzać do 200C, grzanie góra/dół i piec około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki i studzić na kratce

chleb jest delikatny, smakuje z masłem i można go również użyć do tostera na grzankę.................SMACZNEGO!!!