Składniki:
drożdże 30 gram,
mleko ciepłe 175 ml,
woda ciepła 175 ml,
masło miękkie 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżeczka,
mąka pszenna typ 500 40 dag,
mąka żytnia typ 720 10 dag
drożdże pokruszone i wszystkie składniki włożyć do misy robota, hakiem wyrabiać z 12 minut dość luźne ciasto, misę przykryć ręcznikiem i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia
keksówka 24 cm wysmarowana olejem, wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki, wierzch posmarować cieplą wodą i wzdłuż naciąć nożem, zostawić na 30 minut do podrośnięcia
piekarnik nagrzać do 200C, grzanie góra/dół i piec około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki i studzić na kratce
chleb jest delikatny, smakuje z masłem i można go również użyć do tostera na grzankę.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz