2015-03-09

z mrożonymi śliwkami, kremem śmietanowym żytnio-pszenny ucieraniec...

Składniki:


jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 3 krople, mąka żytnia 1 szklanka, mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 30 dag, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, herbata 1/2 szklanki


jajka, cukier, aromat migdałowy, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale to ma tak być

wsypać mąkę tortową, mąkę żytnią 2000, proszek do pieczenia i mikserem wymieszać z 1 minutę na dość gęste ciasto

tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować - do blaszki rozsmarować ciasto i ułożyć śliwki mrożone (około 1/2 opakowania)

piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak będzie zimne

mocno zimną śmietanę 30% ubić mikserem, wsypać galaretkę i ubijać z 30 sekund na najwyższych obrotach

zimne ciasto nasączyć po wierzchu np. herbatą z cytryną lub czym lubisz - krem śmietanowy rozsmarować na cieście, posypać kolorowymi posypkami i do lodówki na 4 godziny - ciasto jest przepysznie pyszne..................SMACZNEGO!!!