Składniki:
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
cukier 1 szklanka,
aromat migdałowy 3 krople,
mąka żytnia 1 szklanka,
mąka tortowa 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
śliwki 30 dag,
śmietana 30 % 200 ml,
galaretka agrestowa 1 opakowanie,
kolorowa posypka - ile potrzeba,
herbata 1/2 szklanki
jajka, cukier, aromat migdałowy, miękka palma mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale to ma tak być
wsypać mąkę tortową, mąkę żytnią 2000, proszek do pieczenia i mikserem wymieszać z 1 minutę na dość gęste ciasto
tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować - do blaszki rozsmarować ciasto i ułożyć śliwki mrożone (około 1/2 opakowania)
piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak będzie zimne
mocno zimną śmietanę 30% ubić mikserem, wsypać galaretkę i ubijać z 30 sekund na najwyższych obrotach
zimne ciasto nasączyć po wierzchu np. herbatą z cytryną lub czym lubisz - krem śmietanowy rozsmarować na cieście, posypać kolorowymi posypkami i do lodówki na 4 godziny - ciasto jest przepysznie pyszne..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz