2015-03-16

szynkowar-drobiowa oliwkowa wędlina...

Składniki:


pałki z kurczaka 6 sztuk, mięso mielone drobiowe 65 dag, oliwki zielone 10 dag/opakowanie, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól peklowa 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, cukier 1/2 łyżeczki, woda zimna 150 ml


z pałek kurczaka wytrybować mięsko bez skóry, chrząstek i zważyć

dodałam 65 dag mielonego mięsa z indyka - jeśli mięska z udek będzie wagowo mniej czy więcej to odpowiednio dodać mielonego mięsa do 80 dag wsadu

mięso wymieszać na kleistą masę z wszystkimi pozostałymi składnikami - oliwki na sitku opłukać z zalewy wodą

mięso przełożyć do woreczka, włożyć do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL", usunąć nadmiar powietrza i zawiązać

zamknąć szynkowar i do lodówki na 48 godzin

szynkowar postawić na podkładkę / ściereczka/ w garnku i po uzyskaniu temperatury 85 C parzyć /nie gotować/ 65 minut szynkowar opłukać pod zimną wodą i schować do lodówki najlepiej na całą noc

smaczna, delikatna domowa wędlina dla amatorów oliwek............SMACZNEGO!!!