śliwki dojrzałe małe czerwone 50 dag, kisiel cytrynowy lub inny smak 1 opakowanie, cukier 2 łyżki
kruszonka: płatki owsiane 3 szklanki, mąka tortowa 4 łyżki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, olej rzepakowy 3/4 - 1 szklanka
Umyte śliwki (użyłam z działki małe, czerwone typu Opal) przekroić na pół i usunąć pestki, w misce śliwki posypać cukrem, wsypać kisiel z opakowania i dobrze wymieszać - śliwki puszczą sok, ale w pieczeniu dzięki kisielowi się zagęszczą.
Do drugiej miski wsypać suche składniki kruszonki, wlać 3/4 szklanki oleju i wszystko wymieszać, kruszonka ma być kleista, jeśli jest za sucha to dolać trochę oleju.Do aluminiowej foremki 30x20 cm lub inna np. silikonowa, na dno wlać śliwki, na wierzch dać kruszonkę i wygładzić i wstawić do kosza airfryera.
Ustawić na 195C, 20 minut, upieczone dobrze wystudzić, aby kisiel w śliwkach stężał, przed podaniem posypać można pudrem cukrem - kruszonka z płatków owsianych doskonała baza do wielu owoców........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz