2015-02-25

szybkowar-indycze golonki na kiszonej kapuście z marchwią...

Składniki:


golonki indycze średnie 4 sztuki, przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, maggi 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 1 szklanka, marchew większa 4 sztuki


umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć dobrze przyprawą

na gorącym oleju w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" zrumienić golonki z każdej strony i przełożyć na talerz

do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać

na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie

zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki w tym czasie jeszcze skruszeją

golonki są mięciutkie a z kapustą i marchwią wybornie smakują na obiad np. z ziemniakami tłuczonymi.............SMACZNEGO!!!