Składniki:
masło lub margaryna 1/2 kostki,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 4 sztuki,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
jabłka 10 średnie,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
cukier 1 łyżka,
jogurt naturalny 250 ml,
galaretka wiśniowa 1 opakowanie,
czekolada gorzka 100 gram
miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata
wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki
jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta
piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki
galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać z zimnym jogurtem i lekko tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać startą czekoladą gorzką - ciasto jest smacznie jabłkowe i szybko się zjada................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz