2015-01-02

szybka drożdżówka z kruszonką...

Składniki:


mąka pszenna 30 dag, drożdże suche 1 opakowanie, mleko ciepłe 125 ml, jajka 1 sztuka, masło 5 dag, cukier 10 dag, sól - szczypta, rodzynki 5 dag

KRUSZONKA: mąka pszenna 12 łyżek, cukier 5 łyżek, masło 7 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie


do mąki w misie robota dodać suche drożdże, sól i hakiem wymieszać

dodać cukier, jajko i letnie mleko, wyrobiać z 3 minuty, pod koniec wyrabiania dodać roztopione, letnie masło, namoczone rodzynki

wyrabiać w robocie około 10 minut, potem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości

w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników

gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko ją dociskając w ciasto, ciasto przykryć i odstawić na 20 minut

piec w 200C około 35 minut i wyjąc ciasto wystudzone z keksówki - nam smakuje z masłem lub dżemem..............SMACZNEGO!!!