Składniki:
mięso mielone wieprzowe 3/4 kg,
jajka 1 sztuka,
bułka tarta 3/4 szklanki,
kasza manna 2 łyżki,
cebula 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
woda 4 litry,
ryż 3/4 szklanki,
śmietana 1/2 szklanki,
natka pietruszki 2 łyżki,
majeranek 1 łyżka,
przyprawa w płynie - do smaku,
kucharek - do smaku
mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kaszką manną, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, jeśli jest za luźne to dosypać tartej bułki i formować klopsiki 5 cm
wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę i wkładać klopsiki, po wypłynięciu gotować z 10 minut na średnim ogniu
klopsiki wyjąć na talerz i do wywaru wsypać ryż, gotować do miękkości ryżu, do smaku dodać majeranek, kucharka, przyprawę w płynie, włożyć ponownie klopsiki, wymieszać zupę ze słodką śmietaną 18%, dodać mrożoną natkę pietruszki lub świeżą
zupa jest syta i rozgrzewająca w chłodne dni..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz