2014-11-06

smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej...

Składniki:


śledzie 2 kg, sól morska 2 łyżki, mąka pszenna 3 szklanki, przyprawa do ryb 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba

ZALEWA: woda 3 liry, cukier 6 łyżek, sól morska 1 łyżka, kolendra cała 1 łyżeczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, goździki całe 1 łyżka, cebula biała 3 sztuki, cebula czerwona 3 sztuki, ocet 10 % 1 szklanka

kupione świeże nieduże śledzie tuszki oczyszczone bez głów opłukać i posypać solą, wymieszać i do lodówki na 4 godziny - następnie śledzie wyfiletować do woreczka wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety

na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony

z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi wkładać do słoików /użyłam dwa litrowe i jeden 3/4 litra/

dodać cebuli, gorącej zalewy i mocno zakręcić - przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do miesiąca

resztę śledzi włożyć do miski i zalać resztą zalewy z cebulami - wystudzić i do lodówki - najlepsze są na drugi, trzeci dzień marynowania............SMACZNEGO!!!