2014-10-19

szybkowar-żeberka z kapustą kiszoną...

Składniki:


żeberka wieprzowe 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, woda 2 szklanki


żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki

na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony

kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać z 2 razy/ pokroic na drobniej i wsypać do szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, dodać zrumienione żeberka, przyprawy, wodę, tłuszczyk ze smażenia żeberek

szybkowar zamknąć szczelnie i na duzym ogniu zagotować, gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka zostawić w szybkowarze na 15 minut i spuścić ciśnienie żeberka wyjąć na talerz a kapustę wyjmować łyżką cedzakową aby jak najmniej tłuszczu było w kapuście na talerzu

żeberka z kapustą z szybkowara są nie dość że szybko przygotowane to są bardzo miękkie-kość sama odchodzi od mięsa a kapusta ma wyrazisty smak przypraw.............SMACZNEGO!!!